Kur’an-ı Kerim – Test 3

Kur'an-ı Kerim - Test 3

1 / 50

"Keşke size yetecek bir gücüm olsaydı, yahut güçlü bir yere sığınabilseydim. "

diyen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

2 / 50

Hz. İbrahim (a.s.)’in torunu, Hz. İshak (a.s.)'ın oğludur. Evlat acısı ile evlat ihaneti ile imtihan edilmiştir. Diğer ismi İsrail’dir.

Hakkında bilgi verilen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

3 / 50

Aşağıdakilerden hangisi suhuf verilen peygamberlerden biri değildir?

4 / 50

Sabır örneği olarak bilinen, 18 yıl yaralı bir şekilde imtihana tabi tutulan, yaralarına kurtçukların düştüğü bu hastalık sonunda Allah (c.c.)’ın “Biz onu sabır üzere bulduk” diyerek imtihanı kazanan ayağı yere vur emri sonucu çıkan su ile yıkanıp yaralarından kurtulduğu gibi gökten yağan altın çekirge bereketine nail olan, sabır örneği bu peygamber kimdir?

5 / 50

Rabbimizin, her insanın başına gelecek olan üç yalnızlık ve korku anıyla alâkalı olarak, kendisi hakkında: ”Doğduğu günde, öleceği günde ve diri olarak kaldırılacağı (diriltileceği) günde ona selâm (esenlik) olsun.” (Meryem: 15) buyurduğu peygamber kimdir?

6 / 50

Vedd, Suvâ, Yeğûs, Yeûk ve Nesr isimli putlara tapınan kavim hangisidir?

7 / 50

Aşağıdakilerden hangisi Kur'an'da adı geçen peygamberlerden biri değildir?

8 / 50

Beyt-i Makdîs’de Hz. Meryem’in bakımını Rabbimiz kime vermiştir?

9 / 50

Hz. Şit (a.s.)’dan sonra peygamber olarak gönderilen, ilk kalem ile yazı yazan, ilk elbise diken, sonunda Cenabı Allah (c.c.) tarafından göğe çekilen peygamber kimdir?

10 / 50

İmrân’ın karısının: “Rabbim, karnımdakini hür olarak sana adadım. Benden kabul buyur! Muhakkak Sen işitensin ve bilensin.” (Âl-i İmrân: 35) diye dua etmek sûretiyle, daha doğmadan Beyt-i Makdîs’e adadığı çocuğu kimdir?

11 / 50

Kavmini otuz üç yıl imana davet ettiği halde kendisine sadece iki kişi iman eden, bu nedenle kavmine kızarak, Rabbinden izinsiz olarak görev mahallini terk eden, sonra hatasını anlayan, tevbe eden ve tevbesi kabul edilen peygamber kimdir?

12 / 50

Kur'an'ın Kehf Suresi'nde adı geçen, Ye'cüc ve Me'cüc'ü engellemek için bir set inşa ettiğinden söz edilen aşağıdakilerden hangisidir?

13 / 50

Hz. Mûsâ Rabbiyle kırk günlüğüne sözleşip, İsrâiloğullarının arasından ayrılınca, ziynet eşyalarını eriterek böğüren bir buzağı heykeli yapan ve kendi taraftarlarıyla birlikte: “İşte sizin de Mûsâ’nın da ilâhı budur! Fakat (Mûsâ) unuttu” (Tâ-Hâ: 88) diyen kıptî adam kimdir?

Böylece (Samiri) onlar için böğürmesi olan bir buzağı heykeli ortaya çıkardı. (Samiri ve adamları) "Bu sizin de ilahınızdır, Musa'nın da ilahıdır. Öyle iken Musa, (ilahını burada) unuttu (da onu Tur'da aramaya gitti)" dediler.

14 / 50

Kuranda Zünnun ve Sahibu’l Hut lakabıyla anılan peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

15 / 50

Teyzesinin kocası olan Hz. Zekeriyya (a.s.)’ın himayesinde büyüyen ve yaptırdığı kendisine has mihrabında devamlı Allah (c.c.)’ı zikreden, Hz. İsa (a.s.)’ı kocasız olarak dünyaya getiren ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in diliyle cennet kadınlarının üstünlerinden olarak bildirilen adına Kur’an’ı Kerim’de sure bulunan kadın kimdir?

16 / 50

Rum diyarında yaşayan halka hakkı tavsiye eden ve onların “Ey Bişr biz hayatı severiz, ölmeyi değil, bizi dilediğimiz zamanda öldürmesini Rabbinden iste” gibi şartları ile karşılaştığı halde onları ecellerine razı ederek inandıran, asıl ismi Bişr Bin Eyyub (a.s.) olan peygamber kimdir?

17 / 50

Hz. İbrahim (a.s.)’ın yüz yaşlarında iken yaklaşık doksan yaşlarında olan hanımı Sare’den olma ve Şam ile Filistin halkına peygamber olarak gönderilen, Beni İsrail’e gönderilen tüm peygamberleri kendi soyundan gelen peygamber kimdir?

18 / 50

Aşağıdakilerden hangisi Nûh kavminin taptığı putlardan biri değildir?

19 / 50

Hz. Nuh (a.s.)'ın en büyük mucizelerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

20 / 50

İnanca ve ahlaka aykırı bu önemli sapmaların kaynağı putlara aşırı ilgi gösterip, yaratılış amaçlarının dışına çıkmaları, arzu ve isteklerinin esiri olmalarıydı. Yürekleri Allah’tan başkasına yönelmiş, sevilmemesi gereken şeytanı çok sevmişlerdi. Onların kalbi de, vicdanları da kapkaraydı: "Onlar (kalp gözleri, vicdanları) kör (olmuş) bir gürûh idiler." (Arâf Sûresi 7/64)

Yukarıda hakkında bilgi verilen kavim hangisidir?

21 / 50

Sâlih aleyhisselâm’ın inkârcı kavmine mu’cize olarak kayadan çıkartarak gösterdiği dişi deveyi ayaklarından keserek öldüren azgınlar kaç kişiydiler?

22 / 50

Kur’an’da yüz yıl yaşadıktan sonra ölüp tekrar diriltildiğinden bahseder. Yeniden yaratılışa örnek olan aşağıdakilerden hangisidir?

23 / 50

İlmi Hz. Musa (a.s.)’ın ilminden üstün ve onunla arkadaşlık yapmış olan, hala sağ olduğu rivayet edilen, Peygamberimiz (s.a.v.)’in onun hakkında “O otsuz kuru bir yere otururdu, kalktığında yeşillenerek onun arkası sıra dalgalanırdı” buyurduğu, üstün ilim sahibi olan kimdir?

24 / 50

Aşağıdakilerden hangisi Hz. Âdem (a.s.)’in özelliklerinden biri değildir?

Şit aleyhisselam, Şam’dan Yemen tarafına gidip, azgın ve sapık bir hâlde yaşayan Kâbil’in oğullarını Allahü teâlâya îmân ve ibâdet etmeye dâvet etti. Fakat bu kavim, Şit aleyhisselamın dâvetini kabul etmeyip, sapıklıklarında ısrâr ettiler. Şit aleyhisselam, onlarla savaş yaptı. Bu savaşta kılıç kullandı. İlk kılıç kullanan odur. Yemendeki bu azgın kavmin bir kısmını kılıçtan geçirdi, bir kısmını da esir aldı.

25 / 50

Hitabet yeteneğinden ötürü “Peygamberlerin Hatibi” olarak anılan aşağıdakilerden hangisidir?

26 / 50

İsrail oğulları, Hz. Musa (a.s.)’ın şeriatını terk edip altından yaptıkları, göz bebekleri yakuttan, başına inci ve cevherlerle süslü taç  koydukları “Bal” isimli puta tapmaya başlamışlardı. Bu zamanda kendilerine gönderilen peygambere inanmayınca da kuraklık ve sıcaklıktan kavrulunca duası ile yağmurlar yağdırdığı halde halkın azı iman etmişti. Balbebek halkına gönderilen bu peygamberin adı nedir?

27 / 50

‘İrem’ diye ün salan kavim hangisidir?

28 / 50

Hz. Musa (a.s.)’ın amcasının oğlu olan ama ona inanmadığı gibi başına bela olan ve tarihin en zengin insanı olarak bilinen, 300 süslü cariye, 9000 hizmetinde adamı olan ve evinin kapı ve duvardaki tabelaları altından olan sonunda her şeyiyle beraber yerin dibine batan zalim kimdir?

29 / 50

Allah’ın övgüsüne mazhar olmuş ve bütün bu hallerde yani dünyaya gelirken, dünyadan giderken ve kıyamet gününde kabirden kalkarken Allah’ın inâyetinin onunla beraber olacağı bildirilmiştir (Âl-i İmrân 3/39). Ayette hakkında bilgi verilen aşağıdakilerden hangisidir?

30 / 50

Medyen ve Eyke halkına (iki ülkeye) uyarıcı olarak gönderilen peygamber kimdir?

31 / 50

“Senden başka ilâh yoktur. Seni tenzîh ederim. Gerçekten ben zulmedenlerden oldum.” (Enbiyâ: 87) Verilen ayet hangi peygamberin duasıdır?

32 / 50

Câlût ya da Golyat, MÖ 11. yüzyılda yaşadığına inanılan ve Tanah, Eski Ahit ve Kur'an'da bahsi geçen savaşçı devini aşağıdaki peygamberlerden hangisi öldürmüştür?

33 / 50

Babası, dedesi ve büyük dedesi peygamber olan peygamber kimdir?

34 / 50

Aşağıdakilerden hangisi ülü’l-azm peygamberlerden biri değildir?

35 / 50

Kur’an’da, helâk edildikleri günden ‘Yevmu’z Zulle’ (Bulut Gölgesi Günü: Aşırı sıcakta gölge yapan bir bulut altında toplanan putperest kavmin, buluttan inen bir ateş ile helâk edildikleri gün) diye bahsedilen kavim hangisidir?

36 / 50

Aşağıdakilerden hangisi Hz. İlyas döneminde müşriklerin taptığı putların isimlerindendir?

37 / 50

Hangi peygamber döneminde mucize olarak verilen deve, dokuzlu çete tarafından öldürülmüştür?

38 / 50

Hz. Yahyâ (a.s.), Hz. Zekeriyya(a.s.)’nın nesidir?

39 / 50

…Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş övünüp duran kimseleri asla sevmez.” (31: 16-18) şeklinde öğütlerine yer verilen aşağıdakilerden hangisidir?

40 / 50

Talut ile Calut ordularının yaptığı savaşta Calut’u öldürüp, Talut’un verdiği söz üzerine onun kızını almış ve neticede Beni İsrail’in önce hükümdarı sonra peygamberi olmuş olan, kendisine dört büyük kitaptan Zebur verilmiş olan koyun gütmesi, sapan taşı atması ve demire şekil vermesinden bahsedilen, demirden yaptığı zırhları satarak geçimini temin eden peygamber kimdir?

41 / 50

Yemen ile Umman arasındaki bölge neresidir?

Âd kavminin yaşadığı coğrafî bölge, birçok tarihçi ve müfessire göre Yemen’dir. Bu kavim Yemen’de Uman ile Hadramut arasındaki bölgede yaşamıştır ki Kur’ân-ı Kerîm’de de Hz. Hûd’un Ahkāf (الأحقاف) bölgesinde yaşayan bir kavme peygamber olarak gönderildiği anlatılmaktadır (el-Ahkāf 46/21).

42 / 50

“ahsenü’l-kasas” olarak isimlendirilen, içinde 3 gömleğin geçtiği kıssa aşağıdakilerden hangisine aittir?

43 / 50

Ba’l putuna tapınanlar hangi peygamberin kavmiydi?

44 / 50

“İnsanlar arasında haccı ilân et! Hem yayan hem de her uzak yoldan gelecek yorgun argın develer üstünde sana gelsinler.” (Hacc: 27) Ayetiyle, haccın ilânı görevi kendisine verilen peygamber kimdir?

45 / 50

Kur’an’da haber verildiğine göre, askerlerine: “Allah sizi bir nehirle deneyecektir. Ondan içen benden değildir. Onu tatmayansa, o, bendendir. Ancak eliyle bir avuç alanlar müstesnâ.” (Bakara: 249) diyen kişi kimdir?

46 / 50

Hz. İshak (a.s.)’ın oğlu, Hz. Yusuf (a.s.)’ın babası, lakabı ise “İsrail” olan ve soyuna da Beni İsrail denilen, oğlu'un kaybolduğunu duyduğunda onun gömleği bulunup gözlerine sürülünceye kadar gözleri görmeyen peygamber kimdir?

47 / 50

Kur’an’ın bildirdiğine göre, kendisiyle birlikte dağların ve kuşların tesbîh ettiği peygamber kimdir?

48 / 50

"Rabbim beni ve ailemi bunların yaptıklarından kurtar" (Şuara suresi 169)

Yukarıdaki ayette duasına yer verilen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

49 / 50

“Rabbim, bana kendini göster de Sana bakayım.” (A’râf: 143) diyerek Allah’ı görmek isteyen peygamber kimdir?

50 / 50

Hz. Muhammed (s.a.v.) haricinde Kur’an’da adı geçip de kendisinden sonra gelen bütün peygamberlerin atası olan peygamber aşağıdakilerden hangisidir?

Your score is